Klooster Cenakel

De zusters Dienaressen van de Heilige Geest van de Altijddurende Aanbidding namen op 13 augustus 1999 hun intrek in Klooster Cenakel in Utrecht. Het werd op 8 september dat jaar ingewijd door kardinaal Adrianus Simonis, aartsbisschop van Utrecht. Het voormalig parochiecentrum van de in 1977 gesloopte Sint-Ludgeruskerk was voor de nieuwe bestemming verbouwd. Het bijbehorende gebedshuis werd omgedoopt tot ‘St. Ludgerus Aanbiddingskapel’ en kreeg een nieuwe ingang aan de straatkant om de openbare functie ervan mogelijk te maken (foto onder).

De zusters waren afkomstig van het gelijknamige klooster in Soesterberg, gesticht vanuit het Heilige Geest-Klooster, het moederhuis van de congregatie in het Limburgse Steyl. Ze begonnen in 1927 in een klein landhuis met hun nieuwe project. Twaalf jaar later verrees er een groot klooster. In de loop der tijd werd het gebouwencomplex te groot voor de kleiner wordende groep zusters en is besloten naar Utrecht te verhuizen.

Momenteel verblijven er zeven zusters in Klooster Cenakel: vijf van hen zijn afkomstig van de Filipijnen en één uit Nederland en één uit Duitsland.

Klooster Cenakel Soesterberg

Kapel Klooster Cenakel Soesterberg

Klooster Cenakel

St. Ludgerus Aanbiddingskapel Klooster Cenakel

Interieur kapel Klooster Cenakel

Voorzijde van het Moederhuis in Steyl

Missiehuis St Michel in Steyl

Groepsportret Klooster Cenakel Utrecht.